Amstrad Gebruikers Groep

in English in English

De Amstrad Laptop computer ALT-386SX en ALT-286

De ALT-386SX uit 1988 is een laptop uitgerust met de Intel 80386SX (versie zonder mathematische coprocessor) met een kloksnelheid van 16 megahertz. In Nederland kom je deze computer niet vaak (meer) tegen. Er bestaat ook nog een bijna identieke uitvoering op basis van de Intel 80286 (AT) processor, met als logische aanduiding ALT-286 en die heb ik op de HCC!dagen te pakken gekregen (nieuws hierover volgt). De gepresenteerde gegevens hebben alleen betrekking op de 386SX versie, alhoewel ik vermoed dat ze ook van toepassing zijn op de ALT-286 (ze zien er hetzelfde uit en gebruiken, in ieder geval, dezelfde accu).

Om nu langdurig met deze schootcomputer te werken in de zin van het woord lijkt me wat overdreven: het apparaat weegt om en nabij de zeven kilo en maakt een onverwoestbare, enigszins lompe, indruk. Ondanks het massieve uiterlijk is de ALT-386SX een verassend snelle machine. Vergeleken met mijn huidige Pentium III op 1gHz presteerde deze 386SX op 16mHz helemaal niet slecht. Gedeeltelijk is dit te danken aan de programmatuur: deze ALT is voorzien van een Windows 3.11, dat een stuk sneller werkt dan het Windows 98SE op mijn Pentium, die ook nog eens voorzien is van randapparatuur die bij de start geïnitialiseerd moet worden. Maar behalve de vlotte start is het ook nog eens redelijk werken op de ALT. De 80286 uitvoering zal natuurlijk wat minder snel zijn.

Een van de opvallendste kenmerken van deze laptop is het enkele, excentrisch gemonteerde, scharnier van het Liquid Crystal Display (LCD scherm). In plaats van in het midden zit deze geheel aan de rechterkant.

Het LCD scherm beschikt overigens over een leuk foefje: bijna alle schermen zijn wel via programmatuur in reverse video (omgekeerde kleuren) te schakelen. Maar de ALT is voorzien van knopje waarmee dit op de binnenkant van het scharnier al te regelen is.

Een bijzonder handig hulpmiddeltje bij wisselende lichtcondities: de foto's tonen het doeltreffende effect van de verschillende instellingen. Naast deze voorziening beschikt de ALT over de gebruikelijke contrast- en helderheidregelaars. De grafische besturing wordt verzorgd door het overbekende Cirrus Logic. De omvang van het geheugen komt mij wat vreemd over: 3.712 kilobyte. Geen veelvoud van 1.024 maar het werd bevestigd door een aantal testprogramma's, dus… Een vlotte harde schijf met een capaciteit van 326 megabyte gecompleteerd de uitrusting.

Links de ALT met neergeklapt scherm en handvat uitgetrokken. Met het handvat omhoog kan de ALT goed rechtop staan.

De rechterfoto toont de ruimte tas van Amstrad met een extra zijvak voor toebehoren of documenten. Een aardigheidje is zichtbaar aan de bovenkant. Naast de gebruikelijke schouderriem zit er een ergonomisch doordacht grapje op de twee handvaten in boodschappentasuitvoering.

Beide handvaten kunnen met een zachtlederen verbindingsstuk, met klittenband aan de binnenkant, verbonden worden. Dit draagt best comfortabel, iets wat overigens geen overbodige luxe is voor een bakbeest van zeven kilo…

De achterkant van de laptop toont de parallelle Centronics printerpoort, twee seriële 9-pens poorten (waarvan een in gebruik voor een muis) en rechts daarvan een setje dip switches met de volgende functies:

 

 

 

    ALT DIP switch settings (Bank A):

  1. Sw1=Off, Sw2=On, Sw3=On 512K memory
  2. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=On 1MB memory (default)
  3. Sw1=Off, Sw2=On, Sw3=Off 2MB memory
  4. Sw1=On, Sw2=Off, Sw3=Off 4MB memory
  5. Sw4 (ALT386SX Only) - Page mode - ALWAYS On
  6. Sw5 - Wait states - ALWAYS Off
  7. Sw6 - 8/16MHz clock - Off = 16MHz
  8. Sw7 - Mono/Colour - On = Colour
  9. Sw8 - Enable/Disable serial - On = Enable
  10. Sw9 - (ALT386SX Only) - Pipeline - ALWAYS ON
  11. Sw10 - Drive B: - type II - ALWAYS OFF
  12. ALT DIP switch settings (Bank B) are as follows:

  13. Sw1 and Sw2 ON = Onboard VGA enabled
  14. Sw1 and Sw2 OFF = Onboard VGA disabled

Aan de rechterkant (rechterfoto) zit een 1,44mb 3.5" disc drive en een aansluiting voor een tweede, externe, disc drive.

Verder naar rechts, niet zichtbaar op deze foto zitten een standaard ISA uitbreidingsslot en een aansluiting voor een externe VGA monitor.

Aan de rechterkant zit voorts nog een aansluiting voor een extern AT toetsenbord.

Er zijn twee hulpprogramma's, specifiek voor de ALT, die geladen kunnen op: http://web.ukonline.co.uk/cliff.lawson/files/altprg.zip.

Een bekend probleem van de ALT is een defecte 3.5" disc-drive. De Teac FD-235HF drive heeft maar een kabel: de stroomvoorziening geschiedt via (een aantal) aarde-draden van de datakabel. Dit is natuurlijk ideaal voor een portable, waar altijd gewoekerd moet worden met de beschikbare ruimte. Maar het is een probleem bij het vervangen van een defecte drive door een exemplaar met standaard stroom- en data-aansluitingen. Bij gebruik van een normale 3.5" 1,44HD drive moeten de kabels die stroom geleiden uit de datakabel van de ALT doorgesneden worden. Zie hiervoor het schema aan de linkerkant (afbeelding kan vergroot worden).

Om de vervangende disc- drive van stroom te kunnen voorzien kunnen de doorgesneden draden van de originele aansluiting (van de ALT) gebruikt worden. Of gebruik hiervoor rechtstreeks de voeding van de ALT. Zie hiervoor het schema afgebeeld aan de linkerkant (de afbeelding kan vergroot worden). Dit schema kan overigens ook dienen om een vervangende accu te kunnen aansluiten: iets dergelijks zal nieuw gemaakt moeten worden aan gezien de originele accu's niet verkrijgbaar meer zijn. Waarschijnlijk een prijzig dingetje, als je het uitbesteed aan een van de firma's die zich specialiseren op dit gebied. Aan de andere kant kon een nieuwe accu wel eens behoorlijk lichter zijn dan het originele exemplaar.

Hier rechts naast een scan uit de technische service manual van de ALT met (wederom) de aansluiting en bedrading van de eigen 3.5" disc drive.

Met daarbij de bedrading van de aansluiting voor de externe disc drive, die met de 36-polige Centronics stekker.

Ook dit plaatje is aanzienlijk groter dan hier afgebeeld en kan vergroot en weer in proporties afgebeeld worden.

Daartoe kun je het plaatje het best ergens op je schijf opslaan (rechter muistoets gebruiken om het menu met Save Picture As, of het ikoontje van een floppy disc, op te roepen en opslaan) en invoegen in of afdrukken met bijvoorbeeld Word of een graphics viewer.

Deze methode is ook aan te raden bij de andere twee schema's op deze pagina.

Hierbij een scan van de user manual van de ALT 286/386SX, voor wat betreft het ALT-specifieke gedeelte: in lage resolutie maar desalnietemin leesbaar. Download ALT.PDF met 66 pagina's (2.910 kilobytes).

Hier een gedeelte van de technical user manual van de ALT 286/386SX, voor wat betreft het VGA-gedeelte: in lage resolutie en het schema opgeknipt in delen: nog niet bewerkt of opgeslagen in PDF, maar desalnietemin leesbaar. Download:

altcont.jpg index van de manual en meetwaarden (968 kilobytes).

altvga1.gif layout van de VGA-kaart, bovenkant (1,218 kilobytes).

altvga2.gif layout van de VGA-kaart, onderkant (1,364 kilobytes).

altvga1t.jpg schema van de VGA-kaart, bovenkant deel 1 (868 kilobytes).

altvga2t.jpg schema van de VGA-kaart, bovenkant deel 2 (11,24 kilobytes).

altvga3t.jpg schema van de VGA-kaart, bovenkant deel 3 (985 kilobytes).

altvga1l.jpg schema van de VGA-kaart, onderkant deel 1 (378 kilobytes).

altvga2l.jpg schema van de VGA-kaart, onderkant deel 2 (329 kilobytes).

altvga3l.jpg schema van de VGA-kaart, onderkant deel 3 (540 kilobytes).

Vragen over de ALT-386SX en ALT-286 via het contactformulierVragen over de ALT-386SX

Naar de hoofdpagina.